Kunnon työolot Etelä-Afrikan viinitiloilla

Viininviljelyä Etelä-Afrikassa

Hankkeen tavoite on turvata eteläafrikkalaisten viinialan työntekijöiden oikeus ihmisarvoiseen työhön, kunnollisiin elinolosuhteisiin ja riittävään toimeentuloon.

Etelä-Afrikan viiniala kärsii huonoista työ- ja elinoloista, nais- ja kausityöntekijöiden heikosta asemasta sekä hajanaisista ammattiliitoista. Myös työterveys- ja työturvallisuuskysymyksiä rikotaan törkeästi. Alan yritykset ovat yleensä haluttomia sitoutumaan ihmisarvoiseen työhön.

Hankkeessa parannetaan alan keskeisen ammattiliiton valmiuksia vaikuttaa työoloihin Etelä-Afrikan viinialalla. Siinä luodaan järjestelmiä, joilla varmistetaan ihmisarvoiset työolot ja torjutaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja seksuaalista häirintää. Keskeisiä toimijoita ovat maatilojen paikalliset ammattiosastot.

Hankkeen odotetut välittömät tulokset ovat:

  • työntekijöiden oikeudet ja elinolot paranevat
  • naisten päätäntävalta ja järjestäytyminen lisääntyy
  • yhä useampi kuuluu ammattiliittoon, mikä johtaa sen vahvistumiseen edunvalvojana.

Hankkeesta hyötyvät viinitilojen työntekijöitä ja heidän perheitään Länsi-Kapin alueella Etelä-Afrikassa.

Hankekumppani on International Labour Research and Information Group ILRIG, joka hallinnoi hanketta paikan päällä. Sen toteuttaa maatalousalan ammattiliitto CSAAWU.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Kansainvälisen elintarvike- ja maataloustyöntekijöiden liiton (IUF), suomalaisen alkoholimonopolin Alkon ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa niiden keskinäisen aiesopimuksen nojalla. Sen avulla voidaan raportoida viinitiloilla ilmenevistä ongelmista, jotka liittyvät Alkon myymiin viineihin.

Aiheeseen liittyvää

Etelä-Aasian yhteisöterveydenhoitajat haluavat, että heidän työnsä tunnustetaan työksi

Esimerkiksi Nepalissa yhteisöterveydenhoitajat eivät saa palkkaa, pelkästään pieniä kulukorvauksia. Kuitenkin he ovat olennainen osa maan terveydenhuoltojärjestelmää.

Lue lisää

Oikeus kunnon työhön kuuluu kaikille

Ihmisarvoinen työ on kestävin keino vähentää köyhyyttä. Kun työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka, heillä on mahdollisuus elättää perheensä, lähettää lapsensa kouluun ja köyhyyden kierre katkeaa.

Lue lisää

Tutkitusti totta: SASKin työ maailmalla on vaikuttavaa – työolot paranevat koulutuksen myötä

Parantaako ammattiliittojen tarjoama koulutus työoloja Mosambikissa? Siltä näyttää. Koulutetut työntekijät pystyvät parantamaan työolojaan.

Lue lisää