Opintomatkalla saat tilaisuuden kokea kehittyvän maan arkea tavalla, johon tavallinen turistimatka ei tarjoa mahdollisuutta.

Haluatko nähdä käytännössä, millaista työtä SASK tekee maailmalla? Silloin kannattaa pyrkiä mukaan opintomatkalle. Samalla saat tilaisuuden kokea kehittyvän maan arkea tavalla, johon tavallinen turistimatka ei tarjoa mahdollisuutta.

SASKin opintomatkat ovat viime vuosina suuntautuneet Indonesiaan, Kolumbiaan, Intiaan ja Mosambikiin. Opintomatka on osallistujan itsensä kustantama matka maahan, jossa SASK toimii.  Matkoja (aiemmin talkoomatka) on järjestetty 1990-luvun alusta asti vuosittain eri puolille maailmaa.

”Omatoimisesti kaiken näkemiseen ei olisi ollut mahdollisuutta. Suosittelen opintomatkaa kaikille.”

Intian opintomatkalainen, 2017

Mitä opintomatkalla tehdään?

Opintomatkalla tutustutaan paikalliseen työelämään ja paikallisten liittojen työhön. Matkaan sisältyy työpaikkavierailuja, keskusteluja paikallisten ay-toimijoiden, työnantajien ja työntekijöiden kanssa.

SASK vastaa matkan järjestelyistä ja sisällöstä. Ohjelma pyritään räätälöimään matkaan lähtevän porukan mukaan: Jos joukossa on paljon hoitoalan työntekijöitä, pyritään vierailemaan paikallisessa sairaalassa. Jos mukana on rakennustyöntekijöitä, käydään tutustumassa myös rakennusalan arkeen.

Ryhmät kootaan niin, että niissä on mukana mahdollisimman tasapuolisesti ihmisiä eri ammattialoilta ja -liitoista sekä monenikäisiä naisia ja miehiä eri puolilta Suomea.

”En osannut arvata, että saisin Kolumbian opintomatkalta niin paljon ja kattavaa tietoa maan tilanteesta.”

Kolumbian opintomatkalainen 2023

Kuka voi hakea matkalle?

Opintomatkalle voi hakea SASKin lähettiläskoulutuksen suorittaneet henkilöt. Matkalle valitaan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan tietämystään kehittyvien maiden arjesta ja työelämästä sekä ay-liikkeen kehitysyhteistyöstä. Matkalle valitaan noin kymmenen eri ikäistä ihmistä eri aloilta ja eri puolilta Suomea. Ryhmän mukana matkustaa suomalainen matkanjohtaja.

Haku opintomatkalle aukeaa vuosittain joulu–tammikuussa. Osa hakijoista haastatellaan, ja valinnat tehdään viimeistään maaliskuussa.

Kertomuksia aiemmilta opintomatkoilta

Haluatko tietää lisää opintomatkoista?

Ota yhteyttä Susanna Haapalaiseen:
Puh. 040 574 9936
susanna.haapalainen@sask.fi

”Loistava balanssi asiaa ja kevyempiä aktiviteetteja. Erityinen kiitos asiapuolen runsaudesta ja monipuolisuudesta.”

Intian opintomatkalainen, 2017

Aiheeseen liittyvää

Opintomatka Malawiin

Haluatko nähdä käytännössä, millaista työtä SASK tekee maailmalla? Siinä tapauksessa kannattaa pyrkiä mukaan opintomatkalle. Saat tilaisuuden kokea kehittyvän maan arkea tavalla, joka ei ole mahdollista

Lue lisää

Opintomatka Kolumbiaan

Opintomatkalla tutustutaan työntekijöiden arkeen sekä ay-liikkeen ja SASKin toimintaan Kolumbiassa marras–joulukuussa. Matkan osallistujat on jo valittu.

Lue lisää

Vapaaehtoistoiminta

SASK-lähettiläänä pääset mukaan verkostoon, joka toimii ja vaikuttaa kotimaassa maailman työntekijöiden puolesta. Vapaaehtoisina voivat toimia lähettiläskoulutuksen käyneet. Hae mukaan!

Lue lisää