SASK tukee ammattiliittojen toimintaa kehittyvissä maissa, joissa työtä tehdään usein ilman ihmisoikeuksia. Parannusta saadaan vain, jos työntekijöillä on mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan yhdessä. Sinunkin osastosi tai yhdistyksesi voi parantaa työelämän ihmisoikeuksia SASKin kannatusjäsenenä.
Eteläafrikkalaisen viinitilan luottamusmies Jacob irtisanottiin epäselvin perustein. Kuva: Eric Nathan

”Meitä pidetään köyhyydessä”

Kuumuus, mitättömät palkat, myrkytykset ja surkeat majoitusolot ovat arkea Etelä-Afrikan viinitiloilla.

Tilojen työntekijät asuvat eristyksessä. Edes kauppaan ei pääse ilman työnantajan kuljetusta. Asuinhuoneet ovat homeessa, mutta ne ovat silti katto perheen pään päällä. Irtisanominen merkitsee myös häätöä. Siksi töissä on käytävä, vaikka olisi jalka poikki.

Työ hehkuvassa helteessä on raskasta. Viljelyksillä käytetään voimakkaita torjunta-aineita ilman suojavälineitä.

Kestäviä parannuksia viinitilojen työolosuhteisiin saadaan vain, jos työntekijöillä on toimintakykyinen ammattiliitto ja he voivat neuvotella omista työehdoistaan. SASK tukee Etelä-Afrikan viinitilojen työntekijöitä.

Suomalaiset ammattiosastot tai yhdistykset voivat parantaa työelämän ihmisoikeuksia SASKin kannatusjäsenenä. Tukimaksu on 50 senttiä per jäsen. Myös yksittäinen henkilö voi liittyä kannatusjäseneksi.

 


Päivi Peltonen (vas.) ja Leena Kemppi (oik.) kertovat, että SASKin kannatusjäsenyys sai Vantaan ammatillisten opettajien yhdistyksen hallituksessa paljon kannatusta. Kuvassa keskellä SASKin Ellinoora Vesala.

”Näin matkalla, mitä SASK tekee”

Vantaan ammatillisten opettajien yhdistyksen jäsen Leena Kemppi on sitä mieltä, että jokaisen lapsen tulisi oppia lukemaan. Opetusalan ammattilaisena hän haluaa olla mukana edistämässä tätä kehitystä.

Leena Kemppi osallistui SASKin opintomatkalle Intiaan vuonna 2017. SASK ja OAJ tukevat siellä opettajien ammattiliiton toimintaa.

”Näin matkalla konkreettisesti sen, mitä SASK tekee.”

Opettajien liitto tekee työtä työolojen ja palkkauksen parantamiseksi, mutta pyrkii myös huolehtimaan siitä, että lapset pääsevät kouluun. Lapsityön aiheuttaman  köyhyyden kierteen katkaiseminen on yksi SASKin keskeisimmistä tavoitteista. Kun vanhemmat saavat työstään elämiseen riittävää palkkaa, lapset voivat käydä koulua.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ liittyi SASKin jäsenjärjestöksi vuoden 2020 alusta. Vantaan ammatilliset opettajat saivat uutisesta pontta lähteä tukemaan SASKin työtä. Leena Kemppi ja Päivi Peltonen kertovat, että SASKin kannatusjäseneksi liittyminen sai selkeän kannatuksen yhdistyksen kokouksessa.

 

Jakartalainen Nur Khasanoh on työskennellyt kotiapulaisena 16-vuotiaasta lähtien.

Kotiapulaiset ovat heikoimmassa asemassa

Kotiapulaisten työ on turvatonta. He ovat usein työnantajansa armoilla ilman työelämän ihmisoikeuksia. He tekevät raskasta työtä ja pitkää päivää ilman vapaita ja kunnollista palkkaa.

Indonesiassa työskentelee lähes viisi miljoonaa kotiapulaista. Kuten monilta muiltakin indonesialaisilta, heiltä puuttuvat yleisesti työntekijöitä koskevat edut kuten loma. Korona lisäsi kotiapulaisten ahdinkoa. Työnantajat teettivät koronaan vedoten lisätöitä ilman korvausta, ja myös laskivat heidän palkkojaan jopa 75 prosenttia. Heidän palkkansa ovat muutenkin vain noin kolmannes Indonesian minimipalkasta.

Kotitalouksien työntekijöillä ole oikeutta sosiaaliturvaan. Tulojen romahtaminen entisestään merkitsee, ettei heillä ole enää varaa maksaa vuokriaan ja ostaa perheilleen ruokaa.

SASK auttaa kotitaloustyöntekijöitä yhdistämään voimansa ja puolustamaan oikeuksiaan Filippiineillä, Mosambikissa, Indonesiassa ja Kolumbiassa. Kotiapulaisten asema paranee vain, jos heillä on mahdollisuus kuulua ammattiliittoon.

Sinunkin osastosi tai yhdistyksesi voi parantaa työelämän ihmisoikeuksia SASKin kannatusjäsenenä.

”Ammattiyhdistystoiminta ei ole itsekästä toimintaa, siksi haluamme osaltamme olla vahvistamassa työelämän ihmisoikeuksia. Ammattiyhdistykset ovat vaikuttaneet Suomessa työelämän oikeudenmukaisuuteen, siksi haluamme olla mahdollistamassa saman muuallakin. Mielestämme ay-toiminta on tärkeä osa ihmisoikeustyötä. Omaan napaan tuijottaminen ei edistä ihmisoikeuksia. ”

Jyty Metropoli korostaa kansainvälisen solidaarisuuden olevan ammattiyhdistystoiminnan henkisessä ytimessä

 

Monet nykyiset kannatusjäsenemme näkevät kannatusjäsenyyden paitsi tapana osoittaa solidaarisuutta myös puhtaana jäsenetuna omille jäsenilleen. Solidaarisuustyöstä kiinnostuneille SASK tarjoaa suoran kanavan maailmalle. Kannatusjäsenyhteisöjen jäsenet hakevat aktiivisesti SASKin järjestämiin lähettiläskoulutuksiin ja SASK-lähettiläinä opintomatkoille laajentamaan tietämystään kansainvälisistä haasteista ja ratkaisuista sekä vaikuttamiskeinoista.

”Aiheet mielenkiintoisia, antoivat ajattelemisen aihetta ja lisäsivät tietoa. Mielenkiintoista, kun on ihmisiä eri aloilta ja eri puolilta maata.”

SASKin lähettiläskoulutukseen osallistunut

 

Aiheeseen liittyvää

Kannatusjäseneksi

Haluan liittyä SASKIN kannatusjäseneksi Kannatusjäseneksi voivat liittyä ammattiosastot, yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt sekä yksityishenkilöt. Täytä alla oleva kaavake ja otamme yhteyttä. If you are human, leave

Lue lisää

SASK sai uuden jäsenjärjestön, kun Kelan toimihenkilöt liittyi mukaan

Ammattiliitto Kelan toimihenkilöt liittyi SASKin jäseneksi alkuvuodesta. Liitto edustaa muun muassa Kelan työntekijöitä ja on SASKin 36:s jäsenjärjestö.

Lue lisää

Osallistu

SASK tarjoaa Suomessa useita osallistumismahdollisuuksia teemoistamme kiinnostuneille. Toivotamme tervetulleeksi mukaan kaikki ihmisoikeuksista ja yksilön vaikuttamismahdollisuuksista kiinnostuneet!

Lue lisää