SASKin tavoitteena on taata kaikille työelämän ihmisoikeudet: ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka.

Afrikkalainen mies tekee asennus- tai korjaustyötä.

SASK perustaa työnsä ILOn vuonna 1998 määrittelemille työelämän perusoikeuksille, joihin lisättiin viides eli työsuojelua koskeva kohta vuonna 2022.

Työelämän perusoikeudet ovat:

  • Yhdistymisvapaus ja oikeus neuvotella kollektiivisesti
  • Pakkotyön poistaminen
  • Lapsityövoiman käytön poistaminen
  • Syrjinnän poistaminen
  • Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön.

Näiden oikeuksien rinnalle nostamme ihmisarvoisen työn. Se sisältää työelämän perusoikeuksien lisäksi oikeuden elämiseen riittävään toimeentuloon.

SASKin pitkän aikavälin tavoitteena on, että näitä oikeuksia noudatetaan kaikkialla maailmassa. Ensisijaisesti pystymme vaikuttamaan maissa, joissa toimimme. Lisäksi ILOssa on solmittu lukuisia muita sopimuksia, joilla halutaan ratkaista tiettyjen alojen erityisiä ongelmia.

Useissa SASKin hankkeissa tähdätään tällaisen sopimuksen ratifiointiin, esimerkkeinä kotitaloustyyöntekijöiden oikeuksia koskeva sopimus tai julkisen alan työntekijöiden neuvotteluoikeuksia koskeva sopimus. Kun sopimus on ratifioitu, SASK usein tukee sen toimeenpanoa ja valvontaa paikallisten ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen kautta.

Lue lisää ILOsta ja työelämän perusoikeuksista

 

Elämiseen riittävä palkka

Elämiseen riittävä palkka tarkoittaa palkkaa, jolla ihminen pystyy elättämään itsensä ja perheensä kohtuullisesti. Palkan pitää riittää ravitsevaan ruokaan, asumiseen ja muihin elämän perustarpeisiin – vähän pitää pystyä säästämäänkin pahan päivän varalle.

Elämiseen riittävä palkka jää kuitenkin hyvin usein saavuttamatta kehittyvissä maissa. Tavalliset työntekijät eivät siihen yleensä yllä.

Elämiseen riittävä palkka on eri asia kuin valtionhallinnon määrittelemä minimipalkka. Minimipalkka on poliittinen kompromissi – ja lopputulos on usein kaukana todella elämiseen riittävästä tasosta. Monessa maassa palkan ostovoimaa syö myös korkealla laukkaava inflaatio.

Siksi elämiseen riittävästä palkasta pitää puhua, ja sitä pitää vaatia. Ei riitä, että yritys sanoo noudattavansa alihankintaketjussaan minimipalkkoja. Usein vedotaan elämiseen riittävän palkan laskemisen vaikeuteen. On totta, että sen voi laskea monella tavalla, mutta kansainvälisen yrityksen voi olettaa pystyvän valitsemaan jonkun tavan ja vaatimaan sitä systemaattisesti arvoketjussaan. Esimerkiksi Finnwatch on selvittänyt metodeja yritysten tueksi.

Ihmisoikeudet ovat kaikkia ihmisiä koskevia yleismaailmallisia oikeuksia, jotka valtiot ovat yhdessä määritelleet YK:ssa. Ajatus ihmisoikeuksista vakiintui toisen maailmansodan jälkeen, ja hyvin nopeasti asiasta solmittiin kansainvälinen sopimus.

Ihmisoikeuksien julistus

YK hyväksyi vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen, jossa oikeudet turvataan yhdenvertaisina kaikille ihmisille.

Sopimukseen sisältyy monia työelämän asioita, jotka eivät kehittyvissä maissa vieläkään toteudu. SASK edistää työhön liittyvien ihmisoikeuksien toteutumista ohjelmamaissaan.

Työhön liittyvät ihmisoikeudet

YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan jokaisella on oikeus:

  • työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.
  • ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.
  • perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi.
  • lepoon ja vapaa-aikaan, työajan järkevään rajoittamiseen sekä määräaikaisiin palkallisiin lomiin.
  • elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin.
  • sosiaaliturvaan yhteiskunnan jäsenenä.
  • kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
  • rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen.

Ihmisoikeussopimukset valtioiden välillä

Ihmisoikeussopimukset ovat valtioiden välisiä sopimuksia. Valtioiden on sekä suojeltava yksilöiden oikeuksia että edistettävä oikeuksien toteutumista käytännössä. Valtio on velvollinen turvaamaan ihmisoikeuksien toteutumisen jokaiselle vaikutuspiirissään olevalle henkilölle.

Yritysten täytyy kunnioittaa ihmisoikeuksia

Yritysten velvollisuus puolestaan on kunnioittaa ihmisoikeuksia. YK:ssa on erityinen järjestelmä sopimusten noudattamisen valvomiseen, mutta monin paikoin valtiot ovat liian heikkoja suoriutumaan valvonnasta. Yrityksiltä kansainvälinen valvontajärjestelmä puuttuu. Ne ovat kuitenkin perustaneet omia sertifiointijärjestelmiään, joilla toiminnan eettisyys pyritään takaamaan. Ne tosin ovat puutteellisia. Siksi YK pyrki ratkaisemaan ongelman vuonna 2011 laatimalla YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet (pdf).

Vastuu ihmisoikeuksien kunnioittamisesta tavaroiden ja palvelujen tuotannossa ei siis ole kuluttajalla vaan yrityksellä. Myös kuluttajana voit kuitenkin tehdä osasi.

Ammattiliitot valvovat ihmisoikeuksien toteutumista

Naisia mielenosoituksessa DelhissäKansainvälisten velvoitteiden toteutumista on hyvin vaikea valvoa ylätasolla, oli kyse sitten valtioista tai yrityksistä. Siksi valvonta kannattaa viedä ruohonjuuritasolle. Työelämäasioissa paras valvoja on itsenäinen ammattiliitto, joka edustaa aidosti työntekijöitä ja on riittävän kyvykäs toimimaan.

Työelämän oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja juuri niissä ammattiliitot ovat asiantuntijoita. Meillä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on paljon ihmisoikeusosaamista ja ymmärrystä siitä, miten yhdessä sopimalla työelämästä voidaan tehdä kaikkia osapuolia tyydyttävä.

On luontevaa, että suomalaista työelämäosaamista valjastetaan myös kehitysyhteistyöhön, ja voidaan näin tukea kehittyvien maiden työntekijöitä pääsemään osaksi universaaleista ihmisoikeuksista. Tätä työtä SASK tekee maailmalla ulkoministeriön ja suomalaisten ammattijärjestöjen tuella.

Aiheeseen liittyvää

Lahjoita

Lahjoita – tuet työelämän ihmisoikeuksia SASKin tuella vahvistetaan työntekijöiden ihmisoikeuksia maailmalla. Kestävin tapa poistaa maailmasta köyhyys ja eriarvoisuus on ihmisarvoinen työ, jolla pystyy elättämään itsensä ja

Lue lisää

SASKin kumppanijärjestön pääsihteeri syytettynä Hongkongissa – presidentti Halonen ja SASK ilmaisevat huolensa Kiinan ihmisoikeustilanteesta

Hongkongin tiukentunut lainsäädäntö demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolustajia kohtaan näkyy yhä uusina pidätyksinä. Torstaina 9. maaliskuuta pidätettiin Hongkongista käsin toimineen, kotiapulaisten oikeuksia kansainvälisesti puolustaneen järjestön pääsihteeri

Lue lisää

SASKin ihmisoikeustyö tavoittaa yhä laajemman joukon

SASK pystyy tulevaisuudessa puolustamaan yhä useampien työntekijöiden ihmisoikeuksia maailmalla. Rahoituksen kasvun myöstä toiminta laajenee erityisesti Afrikassa.

Lue lisää