Työntekijöiden oikeuksien vahvistaminen Kolumbiassa ja Brasiliassa

Kauppaketjun kahvilan työntekijä Kolumbiassa

Hankkeen päämääränä on turvata ihmisarvoisen työn toteutuminen yksityisillä palvelualoilla Kolumbiassa ja Brasiliassa.

Kolumbiassa työntekijöiden oikeudet ovat heikot yritysten rajujen ay-oikeuksien vastaisten toimien vuoksi. Vakavat ihmisoikeusrikkomukset Kolumbiassa vaikeuttavat suuresti asukkaiden pyrkimyksiä rakentaa demokraattista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa muun muassa ammattiliittojen muodossa.

Hanke edistää työntekijöiden oikeuksia, ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Viestintäkampanjat molemmissa maissa auttavat liittoja nostamaan ihmisarvoisen työn ja toimeentulon julkiseen keskusteluun. Tavoitteena on, että Kolumbian hallitus ratifioisi ILOn väkivallan ja häirinnän poistamista työelämässä koskevan yleissopimuksen C190.

Jotta ammattiliitot pystyvät puolustamaan puuttuvia oikeuksia, hankkeessa vahvistetaan yksityisten palvelualojen liittoja. Niiltä puuttuu kapasiteettia vauhdittaa järjestäytymistä ja puolustaa työntekijöiden oikeuksia digitaalisella aikakaudella. Hankekumppani UNI Americas järjestää koulutusta sekä tukee liittojen kampanjoita ja niiden välistä vuorovaikutusta myös toimialarajojen. Hankkeessa toteutetaan myös tutkimus, joka tukee liittojen vaikuttamisstrategioita.

Toimintaa koordinoidaan UNI Womenin ja UNI Youthin kanssa naisten ja nuorten aseman edistämiseksi.

Hankkeesta hyötyvät turvallisuus-, siivous-, rahoitus-, terveys- ja ICT-alan sekä kaupan alan työntekijät Kolumbiassa ja Brasiliassa.

Sopimuskumppani on palvelualojen työntekijöiden kattojärjestö UNI Global Union. Hankkeen toteuttavat paikalliset ammattiliitot.

 

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää

SASK selvitti työntekijöiden oikeudet viidessä maassa – ne toteutuvat kohtuullisesti paperilla mutta eivät käytännössä

Oikeus perustaa ammattiyhdistys ja kuulua siihen on YK:n ihmisoikeusjulistuksessa linjattu oikeus. Tuoreen tutkimuksen mukaan se jää paikoin haaveeksi SASKin hankemaissa Brasiliassa, Kolumbiassa, Guatemalassa, Nepalissa ja

Lue lisää

Työntekijöiden oikeuksien puolustaminen Filippiineillä ei ole kermapyllyjen hommaa

Filippiiniläisen ammattiliittoväen työpäivien pituus saa SASKin Camilla Lohenojan pohtimaan, millaiseen työelämään sitä onkaan totuttu meillä ja muualla. Peittääkö työn merkittävyys ja palkitsevuus kenties alleen sen

Lue lisää