Kolmen lapsen äiti kouluttautui ammattiliiton tuella maalariksi, ja nyt tähtäimessä on siirtotyö

Nepalilasen Sashikala Subban perhe ei näe nälkää kotimaassa, mutta lasten paremman tulevaisuuden takia äiti on lähdössä ulkomaille töihin.
Nepalilaisen Sashikala Subban kasvokuva
Nepalilainen Sashikala Subba ei maalariksi kouluttautuneenakaan ansaitse mielestään tarpeeksi taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden. Siksi siirtotyö houkuttaa.

Sashikala Subba on monessa suhteessa onnekas. Hänellä on kolme lasta ja työssä käyvä mies. Hän kuuluu ammattiliittoon ja on sen avulla saanut itselleen ammatin. Elatus jaetaan perheessä molempien vanhempien kesken, ja vaimo kantaa siitä merkittävän osan.

Subba hymyilee SASKin haastatteluvideolla puhuessaan maalarin ammattitaidostaan.

– Jos olen taitava, pystyn ruokkimaan itseni, minne ikinä menenkin. Olen myös hyvin aktiivinen ja uskon hankkimiini taitoihin.

Subba on suorittanut maalarinopinnot Nepalissa rakennusalan kansainvälisen kattojärjestön BWI:n järjestämässä koulutuksessa. Reilut kolme vuotta sitten hän teki vielä töitä aputyönaisena rakennuksilla.

Toiveena oma talo

Maalarin työllään hän pystyy yhdessä miehensä kanssa juuri ja juuri elättämään perheen ja lähettämään lapset aamuisin kouluun eikä töihin. Mutta halu rakentaa oma talo ja tarjota lapsille tulevaisuudessa laajemmat mahdollisuudet elämään on saanut Subban pohtimaan töihin lähtöä ulkomaille. Hän on kuullut, että Etelä-Koreassa siirtotyöntekijöiden tilanne olisi parempi kuin monessa muussa paikassa.

Subba ei kuitenkaan aio lähteä matkaan suinpäin. Hän haluaa ensin hankkia lisää tietoa työmahdollisuuksista, oppia koreaa ja löytää luotettavan välitysfirman.

Mutta jos hänestä tulee siirtotyöntekijä, yksi asia on varma: hän aikoo kuulua ammattiliittoon myös Etelä-Koreassa. Hän uskoo, että siirtotyöntekijänä toisessa maassa hän tulee tarvitsemaan liiton apua enemmän kuin kotimaassa Nepalissa.

Teksti: Sini Saaritsa
Kuva: Bishal Rajbhandari

Aiheeseen liittyvää

Sushant Raya auttoi muita Qatarissa vaikka oma elämä valui hukkaan

Nepalilaiselle Sushant Rayalle ei jäänyt mitään käteen vuosistaan siirtotyöntekijänä Qatarissa. Hän on kuitenkin parantanut muiden siirtotyöläisten asemaa ay-toiminnalla.

Lue lisää

”Raha ei riittänyt itsellemme, miten olisimme voineet lähettää jotain perheellemme kotiin?”

Suk Bahadur Gurung on viettänyt vuosia siirtotyöntekijänä sekä Qatarissa että Saudi-Arabiassa ja karannut molemmista takaisiin Nepaliin. Silti lähteminen on hänelle edelleen ainoa vaihtoehto.

Lue lisää

Kuolema on jokapäiväistä Qatarissa, mutta Narayan Dhoj suunnittelee silti paluuta

Nepalilainen mekaanikko on pystynyt pitämään puolensa rakennustyömailla, mutta hän tietää, että monet kohtaavat sortoa ja jäävät ilman ansioita.

Lue lisää