”Raha ei riittänyt itsellemme, miten olisimme voineet lähettää jotain perheellemme kotiin?”

Suk Bahadur Gurung on viettänyt vuosia siirtotyöntekijänä sekä Qatarissa että Saudi-Arabiassa ja karannut molemmista takaisiin Nepaliin. Silti lähteminen on hänelle edelleen ainoa vaihtoehto.
Mies katsoo suoraan kameraan
Köyhyys ajaa monet nepalilaiset siirtotyöhön ulkomaille – niin myös Suk Bahadur Gurungin, vaikka hän on kokenut sen huonot puolet jo kahteen kertaan.

Kuumuus oli sietämätön. Työpäivän aikana Suk Bahadur Gurung hikoili vaatteensa läpimäriksi. Hiki valui lautaselle syödessä ja imeytyi ruokaan: leipä oli nesteestä painavaa, mutta oli pakko syödä.

Nepalin Gorkhasta kotoisin olevan Bahadur Gurung kesti Qatarissa siirtotyöläisenä neljä vuotta.

– Kohtasin siellä paljon ongelmia. Yhtiö, jossa työskentelin, ei ollut hyvä, hän kertoo SASKin haastatteluvideolla.

Bahadur Gurungin piti työskennellä Qatarissa palomiehenä, mutta hänestä tulikin muurarin apulainen. Hänellä ei ollut alasta mitään kokemusta, eikä hän osannut käyttää työssä tarvittavia koneita ja työkaluja.

Työn toki oppi ajan myötä, ja Bahadur Gurung paiski kuumuudessa pitkää päivää. Pahinta oli se, ettei koetteleva työ tuonut ansioita, joista hän olisi voinut lähettää rahaa kotiin. Palkat maksettiin myöhässä, jopa muutaman kuukauden viiveellä, vaikka Bahadur Gurung työtovereineen vaati saataviaan.

– Raha ei riittänyt meille itsellemme siellä. Miten olisimme voineet lähettää jotain perheellemme kotiin?

Lopulta Bahadur Gurung otti vapaata vedoten hätätilanteeseen kotona, palasi Nepaliin ja päätti vain olla menemättä takaisin Qatariin.

Siitä on nyt lähes neljä vuotta. Bahadur Gurung on ehtinyt työskennellä pari vuotta Saudi-Arabiassa, jossa pandemia sotki työnantajayrityksen toimintaa siinä määrin, että palkkoja ei taaskaan kuulunut. Sieltäkin Bahadur Gurung ”karkasi”, kun lähtölupaa ei muuten herunut.

Kaiken jälkeen Suk Bahadur Gurung miettii jälleen lähtöä siirtotyöläiseksi, nyt vuorostaan Qatariin. Hän näkee sen yhä ainoana vaihtoehtona nostaa köyhän perheensä elintasoa. Hän ei ole ainoa: moni nepalilainen uskoo, että vain ulkomailla töiden tekeminen voi tuottaa paremmat ansiot.

Teksti: Sini Saaritsa
Kuva: Bishal Rajbhandari

Aiheeseen liittyvää

Sushant Raya auttoi muita Qatarissa vaikka oma elämä valui hukkaan

Nepalilaiselle Sushant Rayalle ei jäänyt mitään käteen vuosistaan siirtotyöntekijänä Qatarissa. Hän on kuitenkin parantanut muiden siirtotyöläisten asemaa ay-toiminnalla.

Lue lisää

Kolmen lapsen äiti kouluttautui ammattiliiton tuella maalariksi, ja nyt tähtäimessä on siirtotyö

Nepalilasen Sashikala Subban perhe ei näe nälkää kotimaassa, mutta lasten paremman tulevaisuuden takia äiti on lähdössä ulkomaille töihin.

Lue lisää

Kuolema on jokapäiväistä Qatarissa, mutta Narayan Dhoj suunnittelee silti paluuta

Nepalilainen mekaanikko on pystynyt pitämään puolensa rakennustyömailla, mutta hän tietää, että monet kohtaavat sortoa ja jäävät ilman ansioita.

Lue lisää